55 bolivar 55 bolivar 55 bolivar Paris Longchamp©Vincent Fillon_Dominique Perrault architecte_Adagp (19) Paris_Longchamp∏Vincent_Fillon_Dominique_Perrault_architecte_Adagp_(20) DPA_PO_001©Dominique Perrault architecte_Adagp DPA_PO_017©Dominique Perrault architecte_Adagp Paris Longchamp©Dominique Perrault architecte_Adagp (7) Paris Longchamp©Vincent Fillon_Dominique Perrault architecte_Adagp (2) Paris Longchamp©Vincent Fillon_Dominique Perrault architecte_Adagp (3) DÇtail_SÇrigraphie_du_garde_corps_vitrÇ_2∏Dominique_Perrault_Architecte_Adagp DÇtail_Rives_de_la_Tribune_du_Jockey_Club∏Dominique_Perrault_Architecte_Adagp DÇtail_Escalier_des_Planches∏Dominique_Perrault_Architecte_Adagp Coupe_transversale_sur_le_salon_PrÇsidentiel_et_l'escalier_d'honneur∏Dominique_Perrault_Architecte_Adagp
<
>
The Longchamp Racecourse was originally constructed in 1857 and just got a renovation by Dominique Perrault Architecture. (Courtesy Dominique Perrault Architecture)

In 2011, Dominique Perrault Architecture (DPA) was chosen by France Galop, the governing body of horse racing in France, to redesign and modernize Paris’s venerable Longchamp Racecourse. Located in the city’s second largest park, Bois de Boulogne, the design of the 160,000-square-foot project seeks to connect to the surrounding landscape—the racecourse’s most prestigious events occur during the fall—with a luminous gold-yellow aluminum and steel facade. Construction of the project was completed in January 2018.

Opened to the public in 1857 as part of Haussmann’s civic improvement schemes, the Longchamp Racecourse has undergone significant transformations over the course of its century-and-a-half existence, including the destruction of two historic grandstands in favor of mid-century concrete pavilions that dwarfed their surroundings. DPA’s update stripped away these bare concrete additions, built a new 10,000-person capacity grandstand, and restored surrounding historic structures, with the goal of boosting year-round use of the facility and its overall cohesion with the surrounding city.

The new 525-foot-long grandstand has a polished golden hue, which contrasts with the bright white coloring of adjacent historic structures. Aluminum and steel in a variety of treatments and configurations clad a steel and concrete structural system. For the curtain wall, DPA opted for sliding, 10-foot tall stainless steel mesh panels stretched within a frame by a simple pin and rod mechanism. Produced by metal fabrics manufacturer GKD and framed by LCD Pose, the operable panels are a subtle kinetic element that facilitates natural ventilation and light filtration.

An aluminum rainscreen, produced and installed by Bysteel, courses across the complex in flat rectangular panels to create a protruding chevron frieze. Below the cantilevered top balcony, the iridescent cladding serves as a semi-reflective soffit that distorts the scene below.

The glass panels are held in place by a horizontal pier and clips. (Courtesy Dominique Perrault Architecture)

Glass panels, measuring approximately six feet in width and four feet in height, line the grandstand as a semi-translucent balustrade. To ensure visibility of the racetrack for the audience, glass manufacturer and glaze specialist Saint Gobain provided low-iron SGG Diamant panels, facilitating greater light transmittance and minimal green tint. The panels were screen printed with pixelated patterns evoking foliage across the facade.

The massing of the grandstand is meant to represent the motion of a galloping horse: the top floor dramatically cantilevers 65 feet over a steel-and-concrete console and inclines toward the adjacent racecourse. With open-ended terraces—referred to as “transparent shelves” by DPA—and a design that faces outward, the crowd is afforded vistas of the stables below and the city beyond.