Tree-like diagrid columns connect two greenspaces in Manhattan’s Upper West Side

Unbroken bands of window walls sit beyond an exterior concrete structural frame. Completed earlier this year, a new market rate rental building on Manhattan’s Upper West Side by Handel Architects features a striking exposed cast-in-place concrete diagrid “exoskeleton” structure. The system is designed in response to required zoning code setbacks that restrict building area to a

Jaklitsch/Gardner’s Three-Part Ode to Tokyo

Marc Jacobs flagship store features a tripartite facade of aluminum, tile, and glass. Commissioned to design Marc Jacobs‘ flagship Tokyo store, Jaklitsch/Gardner Architects‘ first order of business was to rectify the desire for an iconic urban presence with strict local regulations. To make the 2,800-square-meter shop more visible from nearby Omotesando Street, the architects took

Ephemeral Field House by design/buildLAB

Virginia Tech students demonstrate a light touch with glass and steel pavilion. The undergraduate architecture students enrolled in Virginia Tech‘s design/buildLAB begin each academic year with an ambitious goal: to bring a community service project from concept through completion by the end of the spring semester. In addition to the usual budget and time constraints,

High-Tech History by Hacin + Associates

Innovation center’s corrugated metal envelope evokes Boston’s seagoing past. Commissioned to design District Hall, the centerpiece of Boston‘s emerging Innovation District, Hacin + Associates found themselves in a unique situation. “There was no context,” recalled design team member Matthew Arnold. “We were one of the first buildings down there; we had to build our own

Shelter Subterfuge by ASK Studio

Architectural sleight of hand transforms a FEMA safe room from bunker to glass box. Tasked with designing a community center on a shoestring budget, Des Moines–based ASK Studio was unsure how to fit the program to the project’s finances. Then an attendee at a community feedback session suggested applying for FEMA funds to build a

Köhler Goes with the Flow in Hamburg

Composite facade brings new row house into harmony with its historic neighbors. Florian Köhler, whose firm, Köhler Architekten, recently designed and built a new row house in Hamburg’s Ottensen quarter, observes a disheartening trend among his fellow architects. When designing for a site rich in historic context, they tend to shy away from all allusions

Merge Rides the Waves in Bangalore

Modular self-shading system delivers budget-friendly environmental performance. Tapped to design the facade for the HUB-1 office building at Karle Town Centre in Bangalore, India, New York–based Merge Studio faced a two-pronged challenge: crafting an efficient envelope that would beat the heat without breaking the developer’s budget. Moreover, the architects (whose role later expanded to include