Bortolotto Architects broadcasts Toronto’s art scene with data-driven steel map facade

RSP_OCAD_Bortolotto_AFradkin_2323c RSP_OCAD_Bortolotto_AFradkin_5070 3 1DX_3394 1DX_3411 OCAD3 1DX_3491 OCAD2 1DX_3446 2 RSP_OCAD_Bortolotto_AFradkin_5121 RSP_OCAD_Bortolotto_AFradkin_5599 edit R2 RSP_OCAD_Bortolotto_AFradkin_5102
<
>
The map laser-cut into the facade panels use data to communicate Toronto's living and working artists locations, public artworks, performance art, and graffiti around the city (Alex Fradkin)

As our production of data continues to explode, it’s only natural that that output found its way into architectural design. A new patterned facade at the Rosalie Sharp Pavilion used mapping data to convey a complex web of Toronto’s public artwork, artistic communities, and density of living and working artists for the Ontario College of Art and Design University, the leading design and media program in Canada. The result is a striking ocean of information, layered beyond measure, sitting at the active city corner of Dundas and McCaul streets where students, pedestrians, and streetcars frequently pass by. Local think tank and architectural design firm Bortolotto transformed the school’s existing office building into 18,000 square feet of student work and exhibition space.

  • Facade
    Manufacturer

    Mariani Metals
  • Architects
    Bortolotto
  • Data Consultant
    Hill Strategies Research Inc.
  • Structural Engineer
    Blackwell Engineer
  • Construction Manager
    Harbridge & Cross
  • Location
    Toronto, Ontario, Canada
  • Date of
    Completion

    January 2020
  • System
    Stainless steel scrim
  • Products
    Steel scrim and custom sub-structural grid by Mariani Metals

Taking into consideration OCAD U’s creative identity and wide-ranging influence, Bortolotto wanted to design a landmark building that would function as a dynamic gateway and interactive experience at the street scale. After mapping the nodes of notable artistic landmarks and public artworks, everything from performance art to graffiti, they partnered specifically with Hill Strategies, a research firm, to map the number and location of working artists within the city boundaries. These are denoted with chevron perforations. In addition to its aesthetic intentions, the new fins provide solar shade and create textured depth from the patterned shadows cast on the interiors. “We’re proud of this exciting solution that brings together design and technology to redefine the corner and enable the university to communicate with the community in a new way,” said Bortolotto’s president, Tania Bortolotto.

The two stories are wrapped in perforated stainless steel that folds and opens over the edges, further emphasizing this engagement with the street and corner site, and directly facing Frank Gehry’s ship-shaped glazing for the AGO building. The team worked with Mariani Metals to manufacture the laser-cut the augmented grid facade, sub-substructural grid, and hanging system. After being modeled in Rhino with parametric plug-ins via Grasshopper, an in-detail structural analysis of the final connections was produced using the CATIA software. In tandem with fabrication modeling, the scrim was also further analyzed for wind-induced noise (vibration) and fatigue analysis. In total, the three facades are composed of roughly 1,500 facets, each panel a little larger than six square feet, all cut and bent to achieve the billowing shape. Blackwell Engineers calculated the structural thickness, size, and connections of all components, allowing for a strong partnership between all three and many detailed shop drawings.

A site analysis breaking down the neighborhood context (Courtesy Hill Strategies)

Manufactured in 19 modules to facilitate transport, the facade modules are suspended by a series of outriggers that are fastened to the concrete structure. The scrim hangs from a triangulated steel structure above the roofline that distributes the load down through the existing columns of the building. A considerable challenge for the team was the extensive permitting and approval process given the zero lot lines, busy downtown streetcar system, and portions of the facade extending into the public right of way. The upper edges of the faceted envelope can be seen curving over utility lines like a pole vaulter at its peak. Notably, the team worked closely with the Art Gallery of Ontario to park a crane on their property, aiding the 10-day install that occurred over 4 months.

As a building for an urban institute without a traditional campus, Bortolotto’s new facade for the retrofitted Rosalie Sharp Pavilion offers a symbolic landmark with wayfinding in mind.